Aktivnosti na področju zdrave prehrane v vrtcu in šoli

Spoštovani starši!

V vrtcu in šoli se zavedamo pomena zdravega prehranjevanja, o katerem govori tudi Resolucija o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025, ki jo je sprejel Državni zbor julija 2015.

Kot ste verjetno ugotovili, se v jedilnikih poskušamo izogibati manj zdrave hrane (ki pa je učencem večinoma najbolj všeč). V okviru finančnih zmožnosti vključujemo čim več polnovrednih živih in čim več zelenjave. V okviru zmožnosti kuharskega osebja in kapacitete kuhinje poskušamo vključevati tudi čim manj industrijsko predelane hrane.

Kolikor nam to uspeva, boste lahko izrazili svoje mnenje v anketi o zadovoljstvu s šolsko prehrano, ki jo bomo spet izvajali v aprilu. Vsem, ki ste v preteklem šolskem letu sodelovali v anketi, se najlepše zahvaljujemo. Upamo, da boste to šolsko leto anketo bolj množično izpolnili, saj lahko le tako dobimo čim boljšo povratno informacijo.

Tudi v tem šolskem letu na šoli, tako kot že vrsto let, sodelujemo v projektu Shema šolskega sadja. Staršem četrtošolcev, šestošolcev in osmošolcev se zahvaljujemo za podano soglasje, da so učenci lahko izpolnili spletno anketo (sledi še anketa konec maja ali junija), s pomočjo katere Nacionalni inštitut za javno zdravje spremlja ta projekt.

V petek, 20. novembra bomo v vrtcu in šoli ponovno izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Na ta način na nacionalnem nivoju poudarjamo pomen zajtrka. Stanje na tem področju se izboljšuje, a  redno zajtrkuje le okrog 45% mladostnikov. Prosimo vas, da svojim otrokom omogočite zajtrkovanje in jih k temu tudi spodbujate, saj je tudi na naši šoli preveč takšnih otrok, ki ne zajtrkujejo.

Po zajtrku bomo izvedli še vsaj delne naravoslovne dneve na temo prehrane in dneva slovenske hrane. Tako v šoli, kot doma poskušajmo v prehrano vključevati čim več lokalno pridelane hrane, ki je veliko bolj kakovostna, saj se s transportom izgubi veliko hranil, predvsem vitaminov.

Prosimo, da nas v naših prizadevanjih podpirate in po svojih močeh pomagate. Zavedajte se, da je najboljše vzgojno sredstvo osebni zgled.

Hvala za sodelovanje ter lep pozdrav,

Marjan Kosi, organizator prehrane v vrtcu in šoli

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)

mkosi

Učitelj na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci

Morda vam bo všeč tudi...