Pomen zdrave prehrane

Skrb za zdravje je v našem vrtcu in v šoli v ospredju tudi pri planiranju prehrane, zato jedilnike pripravljamo z vso odgovornostjo in strokovnostjo.

Pomembno je, da se v tem obdobju oblikujejo ustrezne prehranske navade, da otroci osvojijo čim več prehranskega znanja in ustvarijo pozitiven odnos do zdravega načina prehranjevanja, kar je pomembno za kasnejša življenjska obdobja.

Z uravnoteženo prehrano, ki ustreza potrebam otrok, pripomoremo k skladni rasti in razvoju ter dobri psihofizični kondiciji otrok. Zvišujemo splošno odpornost organizma in ustvarjamo zdravstveno preventivo pred nastankom deficitarnih bolezni, ki nastanejo zaradi pomanjkanja določenih hranilnih snovi (energijska in beljakovinska podhranjenost, slabokrvnost, rahitis …) ali nastankom civilizacijskih bolezni, ki so povezane s preobiljem ( debelost, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen …).

Upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005), katerih izhodišče so Referenčne vrednosti za vnos hranil Ministrstva za zdravje in  in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, Zavod RS za šolstvo), splošna sodobna načela in spoznanja stroke, ki veljajo za zdravo prehrano.

Na osnovi strokovnih priporočil in predpisov organizator prehrane sestavi jedilnike za mesec naprej. Pri tem sodeluje kuhar in skupina za prehrano s predlogi, opažanji, ugotovitvami, upoštevamo pa tudi določene izsledke iz vsakoletne ankete o šolski prehrani, ki jo izpolnijo starši skupaj s šoloobveznimi otroki.

Jedilnik je ves čas na vpogled staršem in učencem na oglasnih deskah in na spletni strani vrtca in šole tako, da lahko dnevno spremljajo prehrano svojega otroka in jo dopolnjujejo s prehrano doma.

Priporočamo ogled gradiva na spodnji povezavi ter na povezavah v zvezi s prehrano v meniju Ostalo.

Prehrana za mladostnike – zakaj pa ne?

 

(Skupno 409 obiskov, današnjih obiskov 1)